poniedziałek, 10 grudnia 2018

Polskie jabłka. Jan Szmyd.

TYTUŁ: Polskie jabłka
AUTOR: Jan Szmyd.
WYDAWNICTWO: Novae Res
GATUNEK: kulinaria
STRON: 292

Egzemplarz recenzyjny dzięki uprzejmości Wydawnictwa Novae Res

Zdjęcie autorskie Iza w labiryncie książek



""Cudze chwalicie, swego nie znacie" - to stare powiedzenie świetnie oddaje nasz stosunek do jabłek (...). Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem narodowym". Czytamy na okładce książki. 
No, bo kto nie lubi jabłek? Albo szarlotki? Mniam.
Kim jest autor, który poświęcił tym pysznym owocom swoją publikacje?
Jan Szmyd to rolnik i wieloletni doradca rolniczy, który jest właścicielem sadu na Podkarpaciu. 
Swoją wiedzę i doświadczenie w bardzo ciekawy sposób zamieścił w tym poradniku. 

Treść można podzielić na dwie części: wstęp, w którym autor opowiada jak narodził się pomysł na książkę, ale też możemy przeczytać o właściwościach zdrowotnych jabłek. Druga cześć to przepisy. Choć jabłka uwielbiam, to nie miałam pojęcia, że na tyle różnych sposobów można wykorzystać te dary sadu.
I tak możemy poznać przepisy na:
- zupy z jabłek jak np.: jabłeczna zupa żoliborska czy zupa jabłeczna "wspomnienie lata",
- drugie dania z polskimi jabłkami, np.: znana kaczka pieczona z jabłkami albo pierogi z jabłkami,
- surówki i dodatki do dań gotowych, np.: jabłka duszone z chrzanem, pikantny sok jabłkowy, surówka z jabłek i rzodkwi czarnej,
- sałatki z jabłkami, np.: sałatka z jabłek, selera i orzechów czy sałatka z jabłek, śledzi i fasoli perłówki, 
- desery, jak np.: jabłka w sosie waniliowym czy czekoladowym albo jabłka pieczone,
- domowe ciasta i ciasteczka z jabłkami, jak np.: szarlotka biszkoptowa, warszawska czy wileńska,
- przetwory z jabłek, owoców i warzyw, jak np.: soki, kompoty, koktajle, dżemy, marmolady, powidła,  itp.,
- napoje alkoholowe z jabłek, jak np.: cydr, likier, wino.

Ostatni rozdział okazał się bardziej ciekawy niż myślałam.
Autor dołączył na końcu wykaz wybranych odmian jabłek uprawianych w Polsce wraz ze zdjęciami i właściwościami. To była bardzo ciekawa lekcja. Okazuje się, że nie każde jabłko nadaje się na każdą potrawę. Odmiany różnią się nie tylko wyglądem, ale i zastosowaniem.

Mam tylko osobistą uwagę na koniec. Mnie zabrakło zdjęć obok przepisów. Jest ich troszkę, ale dla mnie za mało. To jedyny minus. Dużym plusem jest prosty język, jakim są napisane przepisy. Nawet mało doświadczona gospodyni poradzi sobie z nimi.

Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz